Tuesday, November 30, 2010

Permainan Tradisional 5 : Layang-Layang

Biler tengok angin bertiup,gua teringat plak ngn permainan yang membuatkan mak gua membebel...membebel sebab abes benang jahit beliau gua tibai buat main layang2...gua rase benang yang gua tibai dh boleh buat baju saiz xxxl kalo tenun...gua selalu tibai benang cap kerbau sbb tahan sket berbanding benang jenama lain di pasaran..

dulu mmg ade jual layang2 kat kedai..tapi tu gua x puas ati nak main...gua selalu buat sendiri je..modal cume surat kabar ngn selotip je...lidi gua amik lidi penyapu mak gua...mak gua kira penyumbang la dalam bidang layang2 ni...buat layang2 mesti mau gah..ekor layang2 gua selalu gua kasi panjang x hingat punya..baru cantik bile berada di udara...baru berat..nak tarik2 pon terasa...

paling penting dalam layang2 ni teraju die..kalo teraju xpower,mmg xterbang la layang2 tu...sape yang main layang2 tu tau la teraju tu ape die..zaman sekarang ni kalo nak main layang2,boleh beli yang dh siap je..mcm2 rupa dan bentuk ade..budak2 town je beli2 ni..kalo suruh buat mmg haram tak tau...

musim layang2 ni bile time angin bertiup agak kuat...gua selalu main kt depan rumah je...sbb benang gua bnyak,layang2 gua terbang mmg tinggi..kalo tiba musim layang2,mmg berlambak layang2 di udara...pemandangan pon cantik je...selalunya layang2 gua x penah turun ngn selamat kalo dh terbang tinggi..kompom tersangkut kt pokok getah...terpksa la gua buat yang baru..

gua cari gmba layang2 yang gua buat kt google..tapi yang kuar sume layang2 fancy...layang2 orang town..cilake betol...

5 comments:

  1. sbg org town saya rase nak flag je entry nie...bak mai surat habaq n lidi..meh tngok org yg duk 5 min dr klcc buat hehe

    ReplyDelete
  2. hehe..ade lg 1 permainan 'layang-layang'..talinya putus cuma bila sesuatu itu layu..takde angin kuat pun boley men..

    ReplyDelete